Imorgon är det dags.

Tjolahopp!

Imorgon är det dags för behandlingen. Ska bli spännande att se om det kommer ge något resultat tycker jag! Självklart tror jag inte att jag kommer se nån skillnad efter en behandling men jag hoppas att min hy är bättre efter denna "kur" jag ska göra. Ska gå så många gånger jag hinner fram tills sommaren. Ska även på samtal imorgon med läkaren som skriver ut mina antidepressiva. Tycker tyvärr inte dem gett den effekt jag fick sist när jag åt dem men samtidigt vill jag nog inte pröva några andra. Är jätterädd att huden ska bli värre när man håller på och byter mediciner hela tiden. Så jag tänkte se om jag kan köra på med den medicin jag äter ett tag till och se om det blir bättre.


Ska försöka uppdatera imorgon om behandlingen, vad dem kommer göra och om det gjorde ont!

Läsare

Vad roligt att det blir fler och fler som läser min blogg! Inte för att jag själv tycker att den är så intressant eller vad det är som lockar läsare men kul är det i alla fall. Kanske är det många som känner igen sig i problemen? Tror det är så.. Och det är alltid lika roligt när folk kommenterar och delar med sig av sina erfarenheter och tips.

Måndag och ny vecka idag. Jag vill träna men vet inte om kroppen orkar. Har hosta och känner att en förkylning är påväg. Så det kanske är bäst att hålla sig lugn. Får se hur rastlös jag blir. Vägde mig faktiskt idag, och jag hade gått ner ca 2 kg sen förra helgen. Det va inte så illa, speciellt med tanke på att jag åt en massa godis i fredags. I lördags va jag dock lite nyttigare och köpte mandlar och nötter + 70% choklad (30 gram). Ska kämpa på med vikten och det är ju bara 2,5 kg kvar tills jag har nått min målvikt och säkert kommer i mina jeans igen. Men vill ner 3,5 kg för att vara på den säkra sidan.

Och i veckan är det även dags för min IPL behandling. Ska bli spännande att sätta igång! Synd att det inte finns någon mirakelbehandling som man gör en gång och sen är huden babylen och helt slät och fin. Det hade varit rena drömmen! Men jag läser ständigt om behandlingar både i Sverige och USA för att hålla mig lite uppdaterad och för att se om det dyker upp något intressant. Hoppas det gör det inom kort.

Stora porer

Stora porer kan se illa ut men de kan motverkas. Här går vi igen sex åtgärder som kan minska porerna. Storleken på porerna beror delvis på genetiska faktorer och mindre än vad generna beslutat går de inte att få dem. Fortfarande är det möjligt att dölja problemet.

Smuts kan trycka ut porerna

En orsak till stora porer är emellertid också att smuts och olja samlats i dem vilket trycker ut dem. Grundläggande för att förebygga problemet är därför att hålla porerna rena.

Undvik torr hy

Torr hy kan få porerna att se större ut än vad de egentligen är. Har du problem med torr hy är därför ett viktigt steg att använda en återfettande och fuktgivande kräm. Ett alternativ är en vårdande olja.

Skrubb och ansiktsmask mot smutsiga porer

För att hålla porerna rena och därmed förebygga stora porer är en skrubb utmärkt. Skrubben tar bort döda hudceller, olja och smuts som annars kan fastna i porerna. En skrubb kan användas 1 - 2 dagar i veckan men inte för ofta om inte särskilt behov finns. Ansiktsmasker kan vara mycket effektiva på att rengöra huden på djupet och komma åt smuts i porerna. En fördel är att de kan anpassas efter din hud särskilda behov. Köp eller gör en ansiktsmask som passar just din hud. Var noga med att återfukta huden efter en skrubb eller en ej fuktgivande ansiktsmask.

A-vitaminsyror, fruktsyror och salicylsyra

A-vitaminsyror jämnar ut huden och kan få bort fina linjer och rynkor. De är mycket effektiva på att rensa och hålla porer rena. A-vitaminsyrorna kan dessutom sätta fart på hudens förnyelse och på sikt minska förstorade porerna.

På recept från läkare finns Aberela som skrivs ut för behandling av akne. "Receptfritt" finns skönhetsprodukter som istället använder fruktsyror som har en jämförbar verkan.

Salicylsyra rengör porerna

Skönhetsprodukter finns med salicylsyra, samma som i en del av de receptfria värktabletterna. Salicylsyra motverkar inflammationer och håller porerna rena. Undvik de produkter som också innehåller alkohol eller andra uttorkande ämnen.

Skönhetsprodukter döljer stora porer

En matt ansiktskräm kan dölja förstorade porer genom att fylla ut dem. Lägg sedan en foundation och de märks knappast. Oljefria produkter är bättre för en fet hy. Särskilda skönhetsprodukter finns avsedda för dölja stora porer. Det är ofta en kräm eller ett puder. Pröva dig fram till en du tycker fungerar bra.
Ni som har problem med akne hy, har ni också stora porer? Det har jag! Hatar dem!

Dålig dag

Igår hade jag en riktigt dålig dag. Försökte göra mig lite fin för pojkvännen och sminkade mig lite. Tyckte att det såg jättebra ut till en början men sen när jag kollade mig i en annan vinkel och ett annat ljus så såg jag alla ärr/gropar. Det såg hemskt ut!! Och där var hela dagen totalt förstörd. Var ledsen hela dagen och va på jättedålig humör. Kände mig äcklig och ville bara tvätta bort sminket och lägga mig och gråta. Men jag försökte hålla humöret uppe några timmar och när jag äntligen fick tvätta ansiktet och lägga mig i sängen mådde jag lite bättre. Kan även passa på att nämna att det första jag gjorde när jag såg mitt hemska ansikte va att köra till affären och köpa en STOR godispåse. Tryckte även i mig chips. När jag äter skräpmat så mår jag faktiskt bättre för stunden. Och i stället för att tänka på ärren så tänker jag på hur jävla dum jag va som tryckte i mig allt onyttigt och får ångest för det. Så det hjälper för stunden! Men det tar ju inte bort mitt egentliga problem. Vet ärligt talat inte vad jag ska ta mig till. Är så trött på mitt liv!


Olika typer av akne

Acne vulgaris (vanlig akne)

visar sig antingen som små röda upphöjda utslag (papler) som ofta ömmar, och/eller ytliga varblåsor (pustler) i ansiktet och ibland även på bröst och rygg ofta i kombination med pormaskar (komodoner). När man får fler hormoner i puberteten ökar talgkörtlarna sin produktion och de flesta får en släng av akne. Detta är ett väldigt vanligt problem och försvinner för de flesta efter tonåren. Det är inte ovanligt att speciellt kvinnor i 20—30 årsåldern som aldrig tidigare haft problem med finnar helt plötsligt utvecklar acne. Vanligast är dock bland tonåringar, 33 % och 5 % bland vuxna 40-50 år. De som har kvar aknen i 40-årsåldern brukar dock bli av med det i och med klimakteriet pga. hormonerna minskar. Akne vulgaris delas in i grupper utifrån klinisk bild och svårighetsgrad:


Finns även fler sorters akne, detta var bara några av de vanligaste. Ganska sjukt ändå att det finns så mycket olika typer av akne tycker jag. Jag själv hade någon blandning tror jag. Hade innebrännare som låg som stora knölar under huden samt varfyllda blåsor. Jag hade nog någon form av böldakne! Och det var hemskt och gjorde fruktansvärt ont! Vill aldrig få tillbaka det helvete och den smärta. Att inte kunna röra eller tvätta ansiktet utan att det gör svin ont är inget man drömmer om.Vilken typ av akne har ni/tror ni att ni har som läser har? Eller vilken typ av akne har ni haft?

Förväntansfull

Livet känns redan lättare på något sätt nu när jag vet att jag ska göra fler behandlingar innan sommaren. Hon som ska göra behandlingarna på mig har ju även utlovad resultat och då känns det verkligen värt att satsa på dessa behandlingar. Och redan nästa vecka är det ju dags! :) Ser fram emot det mycket!


Jag körde även med min Dermaroller i fredags hemma. Rollade lite lätt på båda kinderna. Blev ingen "agressiv" behandling eftersom jag egentligen vill låta huden vila så mycket som möjligt innan de andra behandlingarna. Så det blev bara till att jag rollade väldigt lätt. Annars brukar jag ta i för kung och fosterland typ. Har bestämt att om mitt ansikte kommer bli bättre, samt om jag lyckas gå ner de kg jag måste i vikt, så blir det en shopping/skönhetsresa för min del i maj. Kommer bara åka till Göteborg dock för att shoppa massa nya kläder, fixa mitt hår (färga det + klipp), bleka tänderna med brilliant smile osv. Det låter väl inte helt fel? Det ska bli min stora belöning om jag lyckas kämpa och mår bra. Så jag kan bara hålla tummarna att det bli så.Ny behandling bokad!

Jag har ju längre varit sugen på att pröva IPL mot de röda märkena i ansiktet. Och nu ska jag faktiskt göra det. Det finns ju hur många olika leverantörer som har olika ipl maskiner men den jag har hittat är tydligen den senaste ipl tekniken. Och stället där jag kommer göra det på ligger bara 35 minuter från mig med bil. Så det blir ingen 6 timmars resa. Behandlingen är även bra för de personer med aktiv akne. Tjejen som ska göra  behandlingen på mig garanterade till och med resultat. Hur bra känns inte det? Okej, jag ska inte bli för glad men det lät verkligen som att hon kunde sin sak. Så förhoppningsvis hinner jag med i alla fall 4 behandlingar innan sommaren.


Såhär står det om behandlingen:

Om du bara visste hur fin du blir efter behandling med Ipl laser. Redan efter första behandlingen får du en jämnare och finare hudton. Din acne försvinner och du slipper besvären. Din hud får en helt ny elastisitet
vackrare lyster och din acne försvinner för gott. Skönt eller hur !
 
4-6 behandlingar är normalt om du inte har väldigt mycket acne och mycket ärr då krävs fler behandlingar för optimalt resultat. Värmeprofilen hos IPL/RF ger epidermala(överhuden) och dermala förbättringar.(underhuden) Radiofrekvensen i IPL/RF skapar en kontrollerad och fokuserad energi på 1.5 - 2.0 millimeters djup där förnyelsen av kollagen sker. Eftersom RF inte är i behov av en chromophore för absorbtion sänds energin direkt till behandlingszonen. Man kan behandla både djupa och ytliga ärr efter acne.
Ska bli jättekul att pröva och se om det funkar! Första behandlingen kommer jag göra om ca 2 veckor!

Lite kort fakta om akne

Varför får man acne?

I samband med att pojkar och flickor kommer i puberteten, så börjar kroppens hormoner att "röra" på sig, samtidigt börjar hudbakterierna att öka på och i huden. Det betyder i praktiken att talgkörtlarna som sitter runt alla små fina hårstrån börjar producera fett (sebum). Talgkörtlarna har till uppgift att smörja hud och hår. Men ofta så brukar talgkörtlarna producera för mycket fett vilket kan leda till en obalans med bakteriebildning både i och runt talgkörtlarna och på hudytan.

Vad är det som gör så ont när man får en finne?

Bakterierna har egna celler som delar sig så att nya finnar bildas, medan andra celler orsakar inflammationer i huden, som gör att huden runt en finne blir ilsket röd och ömmar.

Vad finns det för behandlingar/mediciner att få?

Det som funnits till hands i form av medicinering är i första hand antibiotika. I särskilt svåra fall kan hudläkare föreskriva Roacutan som är en mycket stark medicinering. Alternativ behandling till dessa medicineringar är ljusbehandlingen med PDT (fotodynamisk terapi, omnilux) där den specifika våglängden hämmar bakterier och inflammationer.

Hur lång tid tar det innan min acne försvinner?

Acne är ett komplext problem där många olika faktorer spelar in, t.ex. hormonsvängningar i samband med pubertet, menstration eller stress. Det går dock inte att generalisera detta problem, var människa är unik i sig själv och på grund av detta kan man aldrig säga vilken medicin eller behandling som hjälper i förväg, eller hur lång tid det tar. De som får s k ungdomsacne i 13-årsåldern eller tidigare brukar i regel i 20-årsååldern se att acnen helt lugnat sig.

Vad är vuxenacne?

Vuxenacne kommer i regel långt senare än puberteten, den debuterar ofta i 23-26 års ålder, ibland ännu senare och kan ta mycket lång tid att behandla bort.

Spelar kosten någon roll när man har acne?

Det finns inget enkelt svar på denna fråga, men det finns ingen vetenskaplig dokumentation för att kost har ett samband med acne. I regel känner patienten sig själv så väl att man vet om man är mer känslig mot någon föda.

Kan man ta bort ärr efter acne?

Det finns så många typer av acneärr, en del ärr ser ut som "gropig" hud, andra har mer djupa s k "icepicks", och en tredje sort är mer vita ärr. Generellt kan man säga att de ärr som är av mer gropig karaktär kan man utjämna för att få en mer jämn hud helhetsmässigt, vilket tidigare endast utfördes med s k TCA-peeling, som är en kemisk peeling. Idag har vi också tillgång till laserbehandlingar för att jämna ut huden, vilket är en moderna och effektivare teknik, just för ärr. En del acneärr kan även "fyllas" med Restylaneinjektioner, som ett komplement eller ensamt.

Är de röda märken som syns på huden efter acne ärr?

Ofta är de röda märkena ytliga blodkärl som har vidgat sig där utslagen har suttit, vilka går att behandla bra med IPL-behandling.(faktan är från sscc.se)

Behandling på G?

Satt och googlade runt lite nyss och har hittat en behandling jag kanske ska testa! Den ska ta bort akne (om man har någon), ge stramare hud och eventuellt hjälper det med de röda märkena i ansiktet. Inte säker på att de hjälper mot just de röda märkena men det ska jag ta reda på imorgon! Ska faktiskt fråga om jag kanske kan komma på en konsultation redan imorgon eller nästa vecka. Hoppas! Behandlingen lät ju lite för bra för att vara sann men det hade varit roligt att pröva. Och det skadar ju inte att se om det gör nån nytta. Hade det hjälpt något mot mina röda märken så hade jag blivit överlycklig. Jag har blivit väldigt taggad att göra allt i min makt för att kunna gå ut i sommar. Vill verkligen börja leva ett normalt liv. Hur kan akne ställa till det så mycket? Inte nog med att aknen tar ett tag att bli av med, sen har man en massa jäkla ärr kvar i ansiktet. Både röda och gropar. INTE ROLIGT!

Skriver imorgon och uppdaterar om behandlingen och om det finns nån chans att den hjälper mot de röda märkena. I så fall vill jag sätta igång så fort som möjligt eftersom man får göra några stycken. Håller tummarna i alla fall :)

Psykfall

Jag känner mig verkligen som ett psykfall ibland. Eller ganska ofta rättaresagt! När jag kollade mig i speglen i fredags i olika vinklar och med olika ljus så bröt jag ihop totalt. Min hy ser så jäkla äcklig ut att jag kände att ingenting spelar någon roll längre. Är trött på mitt liv, på att må dåligt och över att inte ha några framtidsplaner. Känner inte heller för att planera för framtiden när jag inte mår bra. Det ända jag kan tänka på är hur lång tid det kommer att ta tills jag mår bättre. Men just nu känns det som att det ALDRIG kommer till att ske. Och det där med att jag skulle må bra till sommaren kan man nog räkna bort redan nu. Min hy blir fasen inte bättre. De röda märkena vill inte försvinna. Och mina ärr är extremt fula. Okej, de har blivit bättre men de syns ändå väldigt mycket i vissa ljus.

Pga. att jag bröt ihop i fredags fick jag ringa och sjukanmäla mig på jobbet. Jag klarade inte av att gå ut. Och ni kan nog räkna ut hur jag tröstade mig vid det här laget. Japp, jag frossade! Gick till närmsta affär och köpte chokladkaka, kanelbullar, kakor och massa onyttigt. Tryckte i mig rubbet och min mage måde piss efteråt. Självklart fick jag jätteont i magen. Men med tanke på att jag fick så ont i magen slutade jag tänka på ansiktet och koncentrerade mig på smärtan i magen.

Har varit ganska nere nu några dagar. Mer nere än vanligt. Jag vet inte alls vad jag ska ta mig till. Känner mig som en NOBODY. Helt jäkla värdelös. Jag gör ingen nytta med mitt liv. Gräver ner mig under täcket och försöker glömma alla mina problem. Hemma är jag trygg! Men det har blivit som mitt fängelse som jag aldrig lämnar. Är så trött på detta...
Träning

Tänkte köra en powerwalk idag men det blev väl en blandning mellan powerwalk och löpning. Vilket kanske inte va så bra med tanke på min benhinneinflammation. Men jag blev så taggad! Men jag kände inget i benet under passet så förhoppningsvis blir det inte värre. Blev i alla fall 10 km + magövningar och lite övningar för rumpa + lår. Var även nyttig och åt en sjukt god sallad efteråt. Kycklingsallad med annanas, äppel, tomat, gurka, isbergssallad och lite fetaost. Riktigt gott blev det :)

Måste verkligen ta tag i träningen och min kost på allvar nu! Känns som att det är sommar snart och jag vill inte känna mig som en valross! Men det är så himla svårt att veta hur man ska träna när man inte är så överdriver insatt i det hela. Under gårdagen satt jag på nätet och letade efter lite effektiva övningar som man kan ha. Finns mycket bra på youtube faktiskt.

Jag hade verkligen varit tusen gånger mer taggad om mina jävla ärr kunde ta och försvinna. Just nu känns det som att jag vill komma i form, men ändå så säger en röst inombords att det är skitsamma med tanke på att jag förmodligen kommer få spendera ytterligare en sommar inomhus. Förra sommaren va hemsk! Jag va knappt ute och inte på stranden någongång förutom när jag gick promenader. Träffade knappt några vänner och umgicks mest med pojkvännen. Som förmodligen är ur trött på mitt tjat om ansiktet och att jag inte vill gå ut. Jag önskar mer än något annat att denna sommaren blir annorlunda. Annars vet jag inte vad jag tar mig till.

RSS 2.0