Scar gel

Jag fick hem min Mederma Scar gel i fredags, blev helt chockad över att leveransen gick så snabbt. Bara 7 dagar! Och då skickades den från USA och det stod att det skulle ta ca 14 dagar. Ska börja använda gelen imorgon. Jobbigt att man måste smörja in sig 3-4 gånger om dagen bara. Men man får väl försöka göra det och hoppas på resultat. Har aldrig prövat någon kräm för ärr innan. Har läst om både Cicatrix, dermatrix och lite andra men har inte trott att det skulle kunna funka. Men eftersom jag läste så mycket bra recensioner om Mederma så ville jag ge den en chans.


Antidepressiva

Idag ska jag börja med mina antidepressiva igen. Har ätit dem förut men som jag skrivit slutade jag med dem pga. att hudterapeuten trodde att jag fick tillbaka all min akne av medicinen. Var hos läkaren i veckan som sa att hon inte hade hört någon som fått akne av medicinen. Så jag litar faktiskt på henne och kör på ett tag. Mådde väldigt mycket bättre när jag åt dem sist och jag hoppas att jag kan få tillbaka lite livsglädje denna gången också. Och jag kan bara hoppas att det inte va pga. medicinen aknen kom tillbaka.

Jag har även varit i kontakt med läkaren som gjort mina behandlingar. Är inte riktigt nöjd så jag får kanske åka dit igen och se om vi kan göra något mer. Vilket jag hoppas vi kan. Men då blir det till att spara ihop pengar snabbt. Vill hinna med en till behandling innan sommaren. Låter kanske som att det är långt dit men man får inte göra någon sådan behandling 3 - 6 månader innan sommaren eftersom man måste undvika solen! Ska försöka ta mig dit i januari igen på konsultation. Känns dock jävligt jobbigt att resa i 11 timmar enbart för att gå på en till konsultation..


Lite tankar..

Det är redan november, och snart december! Helt sjukt vad tiden går fort. Och det känns inte positivt för min del. Eftersom att hela mitt liv har stannat upp pga. ansiktet så börjar jag känna lite panik. Jag har inte gjort NÅGONTING på 1 ½ år i princip. Inte mer än att hålla mig hemma. Har knappt varit ute. Hade velat göra massa roliga saker med mina vänner, pojkvän och familj. Jag blir arg på mig själv när jag tänker på hur mycket jag låter ansiktet styra över mitt liv. Men jag känner ändå att jag sakta börjar bli starkare och jag bryter inte ihop lika ofta längre.

Och jag har redan börjat tänka på sommaren, hur kommer allt vara då? Eftersom att tiden går så fort så tror jag tyvärr att jag kommer vara i samma sits som nu, och som förra sommaren. Och jag vill inte att det ska bli så :/ Jag hoppas av hela mitt hjärta att det inte blir så! Jag hoppas att jag kommer kunna känna mig såpass nöjd med ansiktet att jag kommer våga visa mig ute. Men jag kommer vara så rädd att folk kommer säga något. Och då känner jag att jag måste vara såpass stark att jag inte bryter ihop utan att måste acceptera mig själv och mitt ansikte innan jag vågar gå utanför dörren. Och lite därför hoppas jag på mina antidepressiva igen, jag minns själv att jag blev ganska känslomässigt avtrubbad av dem. På ett bra sätt! Jag kunde aldrig vara ledsen och jag var glad jämt och ständigt. Då var livet perfekt. Men samtidigt så tror ju några att det var pga. dem jag fick min akne. Jag vet inte vad jag ska tro, men det är därför jag är rädd att börja igen. Tänk om allt helvete kommer tillbaka? Nu när jag ändå kommit såpass långt! Det hade varit en mardröm att börja om på ruta 1.

Dessutom har jag även min vikt att kämpa med. Med tanke på att jag mått så dåligt har jag hetsätit som aldrig förr. Och då handlar det inte om att jag varit onyttig en dag i veckan utan alla dagar i veckan. Tryckt i mig godis och massa skit. Äter inte onyttigt så ofta längre men det har ju absolut satt sina spår. Min mage har blivit enorm. Vilket jag hatar! Jag låter säkert som en ytlig person, men för mig är det viktigt att vara nöjd med sig själv.

Mederma

Idag har jag beställt Mederma Scar gel. Jag ätnkte att jag lika gärna kan ge den ett försök eftersom jag prövat så mycket annat som inte funkat speciellt bra! Som jag skrivit förut har många skrivit väldigt bra om denna gel, det jobbiga blir ju att kleta på den flera gånger om dagen! Men, man får väl hålla på så länge man orkar. Jag beställde hem 2 tuber med 50 gram i varje. Hoppas att det räcker ett tag! Blev ganska dyrt med frakt osv så tänkte att man lika väl kan beställa hem så man har hemma. Dock var det svårt att hitta någon shop där de fraktade till Sverige. Men till slut lyckades jag hitta!

Ingen aning om hur lång tid det kommer ta innan den kommer hem i brevlådan men jag ska absolut ta och uppdatera om resultat (om man ser något sådant). Som sagt kommer jag använda den i MINST 3 månader, eller tills mina tuber tar slut.


Super Hy Vitamins

För ca en månadsen beställde jag hem lite nya kosttillskott att pröva. Jag hittade ett par som heter Super Hy Vitamins som lät ganska intressanta? SUPERHY!? Nä, man ska inte tro på för mycket och eftersom jag faktiskt knappt får finnar nuförtiden så kanske det är svårt att säga om dessa kommer hjälpa något mot akne. Men tabletterna innehåller mycket vitaminer vilket alltid är bra för huden. 90 tabletter kostade ungefär 220 kronor. Och man tar en tablett om dagen! Så de håller ju trots allt i tre månader. Det är värre med mina vitamin b5 jag äter, äter ca 1 ½ burk i månaden vilket kostar en hel del. Hade gärna slutat med dem men vet faktiskt inte om jag vågar? Då kanske finnarna kommer tillbaka.. vilket jag är livrädd för! Hur som helst, har någon prövat dessa kosttillskott?Mederma Scar Gel

Jag hittade en gel på internet som ska hjälpa till att bleka ärr. Det står även att ärren ska bli mjukare så de kanske även är bra för groparna? Tänkte kanske beställa hem en tub och pröva. Det skadar ju inte! Läste lite recensioner om gelen också och många är jättenöjda med den. Dock hittar jag ingen sida från Sverige där man kan beställa så fraken blir kanske tokdyr? Får nog kolla upp det! Vill ju gärna få bort mina röda märken snart, känns som att jag haft dem en evighet nu!

Såhär står det om Mederma:


A scar is something that happens to you—and most of the time, you have little control over where and how the scar forms. If it's in a noticeable place, you might try to hide it. Maybe you wear your hair long to cover a scar on your face. Or long pants all summer to hide a scar on your knee or leg.

With Mederma® Gel, you don't have to hide your scar. You can take charge of your appearance and regain your confidence.Original Mederma® Gel is serious skin care for scars. It's clinically proven to improve the softness, texture and overall appearance of scars.


Här kan man läsa om deras produkter:
http://www.mederma.com/products/gel


Akne ökar risken för självmord?

Läste en artikel i aftonbladet om att svår akne ökar risken för självmord. Man har tidigare trott att om man äter den starka medicinen Roaccutan, så ökar risken för självmord. Men nu tror man att det är själva aknen som gör att man tar livet av sig. Vilket jag helt och hållet kan förstå! Vet hur många gånger jag känt att jag inte vill leva längre pga. min hy och min extremt låga självkänsla. Att akne kan förstöra livet så mycket är nog för många svårt att förstå (de som själv inte är drabbade), men detta är något av det värsta jag gått igenom. Just idag känns det lite bättre, alla mina bölder är i alla fall borta. Vilket jag är glad över, men tyvärr så är inte livet lättare för det. Jag mår mer dåligt över alla ärren än jag någonsin gjorde av aknen. När jag hade min akne så intalade jag mig själv att jag inte skulle få några ärr. Jag trodde bara att det var personer med EXTREMT stora bölder som fick ärr. Och jag blev helt förstörd när jag såg mig själv i speglen med alla groparna. Groparna är ju något man får leva med, men aknen däremot går ju oftast bort efter ett tag. Och det är de som känns svårt för mig att acceptera!

De som inte haft akne kan aldrig förstå hur det påverkar ens självförtroende. Och många jag känner tycker jag är konstig som låser in mig och vägrar gå ut. De tycker också det är konstigt att jag mår dåligt. Men hade de varit dem som var drabbade hade de säkert känt likadant. Det är extremt jobbigt när man är ute och handlar eller vistas utomhus. Detta har blivit som ett handikapp för mig. Men jag försöker och jag kämpar för att må lite bättre. Jag är jättetrött på mig själv och mitt liv jag lever idag, ni anar inte! Jag känner mig inte "självmordsbenägen" lika ofta vilket är bra, och jag gråter inte tjugofyratimmar om dygnet längre. Kanske börjar jag acceptera läget mer och mer? Vi får väl se när jag blir helt bra, jag längtar verkligen. Jag vill leva ett normalt liv. Och jag tänker ofta på alla saker jag skulle gjort om jag hade levt det liv jag velat..

Jag tänker i alla fall börja försöka ta tag i livet. Mitt första steg är att få tillbaka min medicin (antidepressiva) och även gå på samtal. Jag måste jobba på mitt självförtroende. Det är så långt i botten som det bara kan bli. Jag gillar absolut ingenting på mig själv och min kropp. Jag hatar mina ben, min mage, min hy (mest av allt), mitt hår osv. Min lista kan göras lång!


Onsdag

Nu är det snart 2 veckorsen slipningen. Jag har lite skorpor i ansiktet som inte har ramlat av men det är inte alls så farligt som jag trodde de skulle va! Dessutom är jag inte så röd heller. Har varit i kontakt med några läkare som gör slipning och de sa att man helst ska vänta 1 år innan man gör nästa, men det beror helt och hållet på hur hårt man har slipat vid första tillfället (vilket i mitt fall inte kan ha varit så djupt/hårt). Så har jag tur kanske jag får göra en till behandling innan sommaren. Får prata med min läkare om det!

Idag ska jag lägga lite salicylsyra (kemisk peeling) i pannan. Har fått lite små knottror som knappt syns men när jag tvättar huden, så blir de mer synliga. Och för några dagarsen rollade jag halva pannan (där jag har ett litet ärr eller bara extremt stora porer), ska se om de blir bättre! Eftersom jag inte får använda rollern på kinderna just nu så tänkte jag pröva i pannan och se om det ger något resultat. Har även hittat en ny grej på internet som jag blev lite intresserad av, kanske köper hem en nästa lön och prövar den också! Gillar att pröva nya saker, det jobbiga är bara att man måste vänta på resultatet. Och som jag sagt, mitt tålamod är inte det bästa!

Nu väntar ett varmt bad och sen peelingen i pannan.

Vilken befrielse!

Idag har jag tagit av mina stora plåster/bandage! Så himla skönt det va! Huden är inte alls så sårig och röd som jag trodde att den skulle vara. Blev lite förvånad faktiskt, och lite besviken på sätt och vis. Tänk om de inte tagit i tillräckligt? Det står ju faktiskt att man kan vara röd i upp till 6 månader. Och jag är knappt röd alls? Har lite sårskorpor här och var men det är inget som man lägger märke till så mycket. Så som sagt, jag känner mig lite besviken på ett sätt. Men jag får vänta ett tag sen kan jag utvärdera resultatet. Läkaren sa att jag måste vänta typ ett år innan jag kan göra en till behandling men jag hade velat göra en till behandling innan sommaren!! Visst, man ska lyssna på läkare men det känns ju som att min hud inte reagerat speciellt mycket på behandlingen? Får ringa till kliniken och höra. Det känns lite skumt! Har mejlat runt lite kliniker och frågat vad dem tycker är lagom tid för en 2a behandling, alltid bra att höra fler än 1 persons åsikt.

Tack och lov har jag inte fått några vidare finnar även om jag inte tvättat ansiktet. Har fått nån liten på hakan (en sån som sitter under huden och knappt syns) men inget mer. Så det var ju positivt i alla fall.

Stora porer

Jag gillar verkligen att sitta och läsa om tips och olika behandlingar på internet (vilket ni kanske märkt). Hittade lite tips om hur man kan minska förstorade porer på nyfikenvital.org. Kan vara ganska kul att veta eftersom det är ett vanligt problem. Storleken på porerna beror delvis på genetiska faktorer och mindre än vad generna beslutat går de inte att få dem. Fortfarande är det möjligt att dölja problemet.

Smuts kan trycka ut porerna

En orsak till stora porer är emellertid också att smuts och olja samlats i dem vilket trycker ut dem. Grundläggande för att förebygga problemet är därför att hålla porerna rena.

Undvik torr hy

Torr hy kan få porerna att se större ut än vad de egentligen är. Har du problem med torr hy är därför ett viktigt steg att använda en återfettande och fuktgivande kräm. Ett alternativ är en vårdande olja.

Skrubb och ansiktsmask mot smutsiga porer

För att hålla porerna rena och därmed förebygga stora porer är en skrubb utmärkt. Skrubben tar bort döda hudceller, olja och smuts som annars kan fastna i porerna. En skrubb kan användas 1 - 2 dagar i veckan men inte för ofta om inte särskilt behov finns. Ansiktsmasker kan vara mycket effektiva på att rengöra huden på djupet och komma åt smuts i porerna. En fördel är att de kan anpassas efter din hud särskilda behov. Köp eller gör en ansiktsmask som passar just din hud. Var noga med att återfukta huden efter en skrubb eller en ej fuktgivande ansiktsmask.

A-vitaminsyror, fruktsyror och salicylsyra

A-vitaminsyror jämnar ut huden och kan få bort fina linjer och rynkor. De är mycket effektiva på att rensa och hålla porer rena. A-vitaminsyrorna kan dessutom sätta fart på hudens förnyelse och på sikt minska förstorade porerna. På recept från läkare finns Aberela som skrivs ut för behandling av akne. "Receptfritt" finns skönhetsprodukter som istället använder fruktsyror som har en jämförbar verkan.

Salicylsyra rengör porerna

Skönhetsprodukter finns med salicylsyra, samma som i en del av de receptfria värktabletterna. Salicylsyra motverkar inflammationer och håller porerna rena. Undvik de produkter som också innehåller alkohol eller andra uttorkande ämnen.

Skönhetsprodukter döljer stora porer

En matt ansiktskräm kan dölja förstorade porer genom att fylla ut dem. Lägg sedan en foundation och de märks knappast. Oljefria produkter är bättre för en fet hy. Särskilda skönhetsprodukter finns avsedda för dölja stora porer. Det är ofta en kräm eller ett puder. Pröva dig fram till en du tycker fungerar bra.


Komma igång med livet?

Jag måste verkligen ta tag i mitt liv snart. Jag känner hur jag glider från verkligheten mer & mer. Inte konstigt med tanke p åatt jag knappt visat mig ute på över 1 år! Det är ganska frustrerande och jag vet att det är galet av mig att gömma mig. Kan inte hjälpa att jag är så rädd för att visa mig. Har skrivit det förut och skriver det igen, jag vet att jag behöver hjälp med detta! Idag har jag därför ringt till psykologen som ska kontakta mig nästa vecka. Blir kanske några besök (som förut inte hjälpt något) men framför allt funderar jag på att börja äta min medicin igen. Mina antidepressiva. Då mådde jag som en prinsessa. Kanske kan mina negativa tankar försvinna om jag börjar äta dem igen. Det funkade innan i alla fall!

Nu till det negativa, några hudterapeuter trodde att min uppblossning av akne berodde på mina antidepressiva. Jag hade ätit min medicin i ca 1 år innan jag fick akne. Men ju mer jag tänker på det desto konstigare känns det att man får biverkningar efter ett helt år! Jag hade biverkningar i början i form av mardrömmar, svårt att sova osv. Men ingen akne. Dessutom tycker läkarna jag talat med att det också verkar konstigt om det berodde på medicinen. Så jag kanske ska ge det ett försök? Jag vill verkligen börja igen. Men jag är LIVRÄDD att jag ska få tillbaka alla finnarna!!

Peelingar

Jag hittade lite intressant information om peelingar som kan hjälpa till att snygga till akne ärr!

Allmänt om peeling:


Behandlingen syftar till att ta bort gammal och rynkig hud. Men även till att stimulera till produktion av nya och friska hudceller. Det är en etsning av huden med hjälp av koncentrerad syra. Peeling kan också förbättra utseendet på ytliga ärr samt behandla vissa former av akne (finnar). Det finns olika syror för peeling. Några är mer effektiva och potenta än andra. Ju mer potent och koncentrerad syran som används är, ju större effekt kommer behandlingen att ha. I gengäld ökar risken för komplikationer i motsvarande grad. De olika syror som används ofta är:
  • AHA (Fruktsyra)
  • TCA (Triklorättiksyra)
  • Fenol
AHA (Fruktsyra) är den mildaste syran som används till peeling och man finner också låga koncentrationer av AHA i många hudvårdsprodukter. AHA används normalt till ytlig peeling som bara berör överhuden. En sådan mild peeling kräver, i motsats till peeling med de starkare TCA och fenolsyrorna, inte att behandlaren är läkare. TCA används generellt vid ytlig till medeldjup peeling och är den mest använda peelingsyran. Fenol är den starkaste av de tre syrorna och den används för att reducera medeldjupa och djupa rynkor och pigmentförändringar.

Behandlingsinformation:


Fenol peeling är den skarpaste form för peeling. Den används för djupa rynkor och akne ärr, eller pigmentförändringar. Lämpar sig inte till mörka personer. Det är en mycket stark syra. Peeling kan reducera den fina linjerna under ögongen, reducera rynkor förorsakade av solskador, åldrande och ärftliga faktorer, reducera leverfläckar, fräknar och pigmentförändringar. Fenol är känt för att ge ändringar i hjärtrytmen under behandling. Därför är patienter med hjärt-, lever-, eller njursjukdomar inte ägnade till behandlingen. Personer över 18 år som har oönskade hudtillstånd som rynkor, akneärr, pigmentförändringar och liknande kan ha glädje av behandlingen. Personer som har tendens till att bilda keloid (bildning av mycket ärrvävnad) eller annan onormal ärrbildning är inte lämpade för behandlingen. En fenol- peeling är den mest ingripande form för peeling, och resultatet är markant. De flesta oönskade hudtillstånd blir kraftigt reducerade efter en fenol- peeling. Resultatet är i princip permanent men huden kommer som hos alla människor att fortsätta att åldras med de förändringar som detta medför.


Jobbigt

Det är lite jobbigt med mina stora plåster/bandage! Man känner sig ofräch och vill bara ta bort och tvätta huden. Men man får härda ut! Dessutom är det måttligt pinsamt när folk ser en när man ska gå till bilen eller dylikt, eftersom man inte ser riktigt klok ut. Men imorgon är det redan onsdag vilket betyder att det bara är två dagar kvar tills jag kan ta av det. Ska bli jätteskönt och jag är lite spänd inför hur röd huden kommer vara och hur den kommer se ut. Ska bli spännande att se hur allt läker och om det uppstår komplikationer eller inte. Man kan ju hoppas att man har turen på sin sida för en gångsskull och slipper komplikationer.

Har dessutom fått lite små plitor i pannan. Har precis lagt lite salicylsyra peeling där och jag hoppas att de försvinner snart. Och att de inte utvecklas till stora finnar!!

RSS 2.0