Hudslipningen

Fy satan vad skönt det va att komma hem i natt. Det var underbart att krypa ner i sin säng efter så lång bilfärd i en trång bil. Ont i kroppen och i benen! Och inte minst i ansiktet. Trots att jag kände lite smärta i ansiktet så är det inte alls som jag föreställde mig att det skulle kännas. Jag trodde verkligen att jag skulle känna tusen gånger värre smärta.

Igår kom vi fram en halvtimme innan jag skulle till kliniken. Jag blev mer och mer nervös på vägen upp och blev mer och mer rädd för smärtan jag har läst att man känner. Jag hade läst att det gjorde riktigt jävla ont! Men, jag vill inte påstå att det gjorde så ont på mig. Dels för att jag fick extremt mycket lokalbedövning kanske? Värst va definitivt bedövningen. Jag är ju livrädd för sprutor och att bli stucken säkert 20 gånger per kind är inte skönt! Låg och spände mig under tiden vilket inte gjorde saken bättre. När han sedan skulle sätta igång och slipa så var jag självklart nervös men jag kände direkt när han började att jag knappt kände någonting. Antingen va det pga. bedövningen eller pga. att han inte kunde slipa så djupt eftersom min hud är väldigt tunn. Jag har alltid trott att min hud var tjock, eftersom de ser så ut med förstorade porer, ärr och hela den biten. Men eftersom den är tunn måste man vara ytterst försiktig. Hur som helst, har 2 stora plåster som täcker mina kinder och det ser extremt fult ut. Han slipade ju inte hela kinderna utan enbart där ärren är men mina plåster täcker ändå hela vänster kind + hela höger kind. Jag har ingen aning om hur det såg ut efter slipningen eller om det blödde eller hur det gick till. Men det är kanske bäst att inte veta! Om 1 vecka får jag ta av mina plåster och nu väntar en vecka utan tvätt i ansiktet. Usch! PLÅGSAMT!

Åker strax!

Sitter här med en kopp kaffe i handen och försöker piggna till lite. Lyckades sova i ungefär tre timmar! Och ärligt talat så vaknade jag ganska pigg. Till saken hör ju också att jag drömde en "mardröm" om idag!! Jag drömde att läkaren hade druckigt alkohol och sa att han inte kunde genomföra behandlingen på 5 veckor. Då blev jag rasande eftersom jag hade åkt så långt. Haha! Tack & lov att det bara va en dröm :)

Nu ska jag klä på mig, borsta tänderna och fräscha till mig lite! Hoppas att allt går bra idag.. Är lite nervös!Imorgon

Japp, imorgon är det dags för behandlingen (eller vad man nu ska kalla det?). Är faktiskt lite nervös, tro det eller ej! Och jag vet inte om jag kommer kunna sova något i natt. Sova lär jag väl inte göra. Brukar i vanliga fall gå och lägga mig runt halv elva, elva tiden.. Men eftersom att jag ska ställa klockan på 02.00 i natt så känns det lite tungt. Men man får bita ihop! Och klockan 10.00 ska jag va på kliniken. Blir ingen tåg denna gång utan bil. Extremt tråkigt att köra så jäkla långt men eftersom jag kommer va helt omplåstrad efteråt så vill jag inte sitta på ett tåg med massa människor som kollar snett på en.

Idag har jag även börjat med antibiotikan. Den ska minska risken för infektion! Resten av dagen ska jag ägna åt att fräscha till mig lite. Bada osv! Sedan packa lite saker att ha med mig i bilen. Kudde, bok, tidningar och lite smått. Och jag hoppas att min hosta kommer bli lite bättre tills imorgon. Tycker inte att hostmedicinen gör sitt jobb riktigt! Känner mig lika slemmig i halsen och har nästan värre hosta nu än när jag började med medicinen. Inte positivt med andra ord! Ska även försöka hinna kolla på avsnittet av plastikkirurgerna på tv4plus som jag missade igår. Det är väldigt bra faktiskt! Har ni sett det?
Måndag

Jag är fortfarande sjuk. Febern känns som att den är borta i alla fall vilken är skönt! Nu är det bara min hals och förkylningen som måste bli bättre. I alla fall förkylninen. Har dessutom fått lite hosta på köpet. Känns inte super bra om jag ska till läkaren på om 4 dagar. Där kan man inte ligga och hosta, då kan det nog gå väldigt illa. Men jag får hålla tummarna att det blir bättre. Får se om jag får hem ett recept imorgon på antibiotikan som jag ska äta, måste gå och hämta ut den på apoteket innan det är dags. Sen måste jag även handla för några dagar efter behandlingen så jag slipper ge mig ut med stora plåster i ansiktet.

MEN, idag ska jag bara ta det lugnt och försöka bli frisk. Var precis inne på facebook och fick syn på en gammal bild på mig själv, kom nästan i chocktillstånd och det är jobbigt när jag tänker på hur fin jag en gång varit. Och det känns tungt i hela hjärtat när jag vet att jag aldrig kommer se ut så igen. Därför undviker jag att kolla på gamla bilder, det gör för ont! Och det finns inga bilder på mig sen 1 år tillbaka. Jag vill inte vara med på foton. Dessutom är det 14 månadersen jag visade mig ute sist. Och med ute menar jag på krogen, i stan, där folk man känner kan se mig. Visst kan folk se mig när jag åker och handlar men det har som tur är inte hänt så jätteofta! Tack & lov! Och de fåtal gånger de hänt har jag fått panikångest. Det är hemskt. När jag tänker på hur lång tid det gått sen jag va ute så blir jag lite ledsen. Jag har tyvärr knappt träffat några kompisar under den tiden heller. Och nu har jag bara en vän kvar, som tyvärr känns som att hon glider längre och längre ifrån mig.. Jag vill inte bli ensam :(

SJUK

Ska man gå och bli sjuk nu 6 dagar innan man ska iväg? JO MEN DET ÄR KLART! Jag vaknade upp med en extrem förkylning, extremt ont i halsen (kan knappt svälja), feber och huvudvärk. Vad bra! Jag hoppas innerligen att det blir bättre. Får åka och köpa lite saker på apoteket antar jag, även om det är tråkigt att behöva lägga pengar på sånt. Behöver alla pengar jag kan få just nu till behandlingen.

Är det någon som läser min blogg som har gjort en hudslipning eller funderar på att göra? Eller har prövat laser mm?


Hudslipning

Tänkte skriva lite om hudslipningen jag ska göra om 8 dagar..


Behandlingsinformation:

Vid hudslipning så slipas överhuden och en del av läderhuden bort med hjälp av en slags slipmaskin. Kroppen bildar därefter en ny och jämnare hud på det behandlade området. Det hela går ut på att man med hjälp av ett mekaniskt verktyg slipar bort en del av huden och därefter kommer kroppen att nybilda den förlorade vävnaden. Målet är att rynkor & akneärr reduceras när den nya huden bildats. En hudslipning kan i princip ta bort alla förändringar i de översta hudlagren, tex. ytliga pigmentfläckar, vissa modersmärken och ytliga tatueringar. Den är effektiv när det gäller att minska ärr efter akne och att reducera rynkor runt munnen. Tekniken lämpar sig inte lika väl till behandling av rynkor i ögonregionen. Hudslipning är bara en av de metoder som finns för att behandla rynkor och akneärr genom att ta bort det översta hudlaget. Laserbehandling eller kemisk peeling är två andra metoder, vilka i princip innebär samma sak. Hudslipning är en förhållandevis riskabel behandling då det är ett ingrepp i det mest synliga området av alla, nämligen ansiktet. Uppstår fula ärr där, upplevs dessa ofta som störande. Behandlingen rekommenderas därför bara för att åtgärda mycket uttalade rynkor eller ärr. I andra fall bör en mildare behandlingsform väljas, såsom non ablativ laser eller kemiskpeel.

Tillvägagångssätt:


Behandlingen går till så att läkaren använder en roterande diamantfräs eller en stålborste för att skrapa bort huden. Det översta hudlagret, överhuden, samt en del av den underliggande läderhuden slipas bort. Därmed skapas det som motsvarar en hudavskrapning. Efter dermabrasio (hudslipning) kommer huden själv att bilda ny vävnad och den nya huden är då finare och med färre rynkor och akneärr. Hur bra resultatet blir beror på individuella faktorer såsom hudens egenskaper, hudfärg, rynkornas eller ärrens djup, samt patientens läkekött. Det kan vara nödvändigt med upprepade behandlingar med en tids mellanrum för att uppnå det önskade resultatet. Behandlingen tar vanligtvis en halv till en timme, beroende på omfattningen. Behandlingen är mycket smärtsam och utförs alltid i lokalbedövning eller full narkos.

Komplikationer & läkning:

Det finns risk för sårinfektion vilket kan medföra dålig läkning och därmed ett sämre kosmetiskt resultat. Det finns risk för att den nya huden får mörka fläckar eller får ett blekt utseende. Behandlingen kräver stor teknisk kompetens från läkarens sida då han/hon inte får slipa för djupt. Skulle så ske finns risk för ärrbildning. Efter behandlingen skall området förbindas tills dess att såret är läkt, vilket oftast tar 1 vecka. Sport och andra aktiviteter där man riskerar att stöta mot med ansiktet, samt simning skall undvikas i 4-6 veckor. Män skall under en tid avstå från att raka det behandlade området. Smink får tidigast användas 1-2 veckor efter behandlingen och aldrig på de ställen som inte är läkta. Rökning bör undvikas i minst 2-4 veckor efter behandlingen, då det kan förvärra sårläkningen.Efter en dermabrasio skall huden inte utsättas för direkt solljus i 6-12 månader, eller under så lång tid det tar för den att uppnå sin normala pigmentering.(Informationen har jag hittat på http://www.mylooks.se)

Uppdatering

Känns som att det va ett tag sen jag uppdaterade här! Alla mina plåster är av och ansiktet håller på att återhämta sig för fullt. Jag vågar knappt ta mig i ansiktet, det känns lite läskigt på något sätt. Man känner att det är svullet och lite knöligt under huden. Trodde först att jag hade fått några bölder under huden (finnar) men det va helt normalt sa dem på kliniken. Så det kändes skönt! Jag är glad att allt verkar ha gått bra, jag tror inte att någon hud har dött (tror jag hade sett det då..) och jag fick faktiskt inga större finnar även om jag inte tvättade ansiktet på tio dagar. Fick några pyttesmå finnar men jag tror det va en reaktion av allt limm och plåster jag hade i ansiktet. Men jag kommer få veta hur allt har gått nästa gång jag ska till läkaren. Då får jag veta om han är nöjd och om allt är som det ska! Och om det är som det ska, så ska vi slipa huden nästa gång. Vet inte om slipningen kommer tillföra så mycket men det återstår väl att se. Jag tror i alla fall att huden kommer kännas lenare och fräschare efteråt. Och sen får jag utvärdera resultatet och se om det blir några andra behandlingar (eventuellt pröva laserbehandling).

Sen har jag även läst att många har fyllt ut ärr med någon filler, som ex. Restylane. Det hade jag kunnat tänka mig att pröva även om jag var helt emot det förut. Just för att det inte är permanent och det är ju lite tjatigt att lägga ut flera tusen om året, men blir jag inte nöjd efter alla behandlingar, kommer jag definitivt pröva filler och vara beredd att lägga ut varenda krona som det kostar om resultatet är bra. Men jag har ju fortfarande flera behandlingar jag vill pröva :-) Som sagt, både laser och sen vill jag gärna ge dermarollern en ärlig chans. Det har tyvärr blivit så att jag inte har kunnat använda den så ofta som jag velat och jag har nog bara användt den 3 - 4 gånger. Men jag tror det är en jättebra grej som faktiskt kan funka!


svimfärdig

Usch nu är jag alldeles svimfärdig. Jag håller på att plocka bort mina plåster, och jag är livrädd att jag ska råka dra med huden han lyft. När jag drar sakta ser det ut som att hela huden följer med och jag blev helt svimfärdig och fick ta en liten pause. Men det var bara massa klister som följde med. Har än så länge bara tagit 1 plåster av 4 av de lyft han gjorde. Alla andra plåster är ingen fara för där har han jobbat under huden och inte över. Svårt att förklara!

Jag vill inte hoppas för mycket ännu men av det jag tagit bort ser det jättebra ut. Sen är det säkert svullet också så jag vill inte hoppas allt för mycket ännu.

Last day

Idag är det sista dagen med antibiotikan. Jag hoppas att den gjort sitt och att jag slipper infektion. Vet inte om jag vågar ta av mina plåster imorgon, väntar nog tills de ramlar av, av sig själv.. Finns nämligen risk att man drar med huden, och det vill man absolut inte råka ut för. Även om det skulle vara helt läkt.. Ska i alla fall duscha ansiktet imorgon, och så får jag se om mina plåster åker av då. På ett sätt tycker jag det känns otroligt tråkigt att behöva lägga ut pengar på ansiktet. Jag hade kunnat göra så mycket roligt för pengarna. Men, mår man dåligt så hade väl inget varit kul i vilket fall som helst. Men, man hade kunnat spara till några resor, eller annat i framtiden. Nu är det 2 veckor kvar innan lön och jag måste leva jättesnålt verkligen :/ Blir jobbigt!

Idag har jag förresten inte så ont i ansiktet. Fortfarande känns jag lite öm, men känns ändå bättre än igår. Men jag måste erkänna att jag är nervös inför att ta bort mina plåster. Har varit skönt att ha dem på ett sätt då jag kan kolla mig i speglen och inte se mina hemska ärr utan bara massa plåster. Sen är jag rädd att huden ska ha dött eller fått en infektion, är lite rädd för att få reda på hur det gått osv.

Känns typ som att man skriver samma sak i varje inlägg..Tisdag

Har sovit ganska dåligt i natt och varit rädd att mitt ansikte ska bli värre, eller börja göra mer ont. Däremot tycker jag inte att jag har lika ont idag, det känns ömt, men inte samma känsla som igår. Däremot så kände jag på plåstret igår och det kändes lite kladdigt. Vilket förmodligen betyder att det ligger var under plåstret. Jag hoppas dock att det inte är så! DET FÅR INTE VARA SÅ!

Får se hur det känns under dagen med ansiktet. Det kliar även lite vilket läkaren sa var ett bra tecken då det kliar när det är uppe i läkningsprocessen. Fick en kräm utskriven som jag ska använda när jag tagit av mina plåster. Men det värsta som kan hända är att huden har "dött". Denna oro är inte bra för kroppen känns det som. Måste försöka slappna av! Sen är jag även orolig äver de små finnarna jag har fått. Dem måste bort innan jag ska tillbaka till kliniken. Annars kan man tyvärr inte genomföra nästa behandling jag ska göra.

Ont

I morse vaknade jag med värk i min vänstra kind! Vilket inte alls kändes bra. Är livrädd att jag åkt på en infektion eller något annat som kan leda till fular ärr. Självklart min värsta mardröm! Har haft ont från & till hela dagen, det släpper emellanåt och kommer tillbaka ibland. Känns jobbigt. Dessutom är det otroligt stressande att inte veta vad det beror på. Eftersom jag fortfarande har plåster så ser jag tyvärr inte själva "såren", eller om det är svullet, om det kommer var eller gulaktiga vätska osv! Jag hoppas innerligen att det känns bättre i morgon och inte känns såhär. Ringde till läkaren som sa att jag ska se hur det känns i morgon. Usch, så jobbigt om man skulle få komplikationer som leder till att ansiktet blir fulare! Det är de enda jag kan gå runt och tänka på just nu.. Och om det skulle ske kommer jag ångra mig hur mycket som helst att jag gjorde detta. Ibland undrar jag varför man utstätter sig själv för saker om man vet att det kan bli värre. Men det finns ju en chans att det blir lite bättre också. Och jag har ju hela tiden känt att jag inte har något att förlora. Så jag får hålla tummarna helt enkelt!


Vill tvätta ansiktet!!

Jag vill verkligen tvätta mitt äckliga ansikte. Fy fasen vad jag känner mig snuskig och fet i huden. Tack & lov får jag tvätta mig om några dagar, så underbart det kommer bli! Som jag visste så har jag börjat få små finnar, inte bra! Men självklart pga. att jag inte får tvätta mig, antar jag. Om det nu är finnar, de kliar nämligen på dem, vilket det aldrig brukar göra. Dessutom sitter de underhuden. Kanske några utslag av antibiotikan. Jag vet inte! Igår beställde jag hem lite nya kemiska peelingar. Och denna gången blev det i svaga styrkor (ska inte göra samma misstag som förra gången). Beställde Salicylsyra peeling, det ska lösa upp pormaskar och finnar bra. Har prövat den en gång, när jag fick hem ett prov av den, och jag tycker den verkade toppen. Mitt sår jag fick sist av peelingen har försvunnit hel i alla fall. Var ju livrädd att jag skulle få ärr eller någon pigmentförändring. Men nu ser det normalt ut. Tack & lov!

Ett steg framåt

Jag tog faktiskt kontakt med en person igår kväll och mejlade angående det jag hade läst. Jag läste lite om sjukdomen på internet och i princip alla symptom stämde in på mig. Vad läskigt det kändes! Kanske är det detta jag har sökt efter länge? När jag varit hos psykologer och gråtit pga utseendet osv. Jag känner själv att jag är så jävla ful så det inte är konstigt att jag mår dåligt, men många säger till mig att jag är jättesöt. Jag har aldrig kunnat ta åt mig av något sådant, jag tror alltid att folk ljuger för mig och säger så för att de vill vara snälla. Jag hittar ständigt nya fel på mig själv, just nu är det ärren som är min största defekt men jag har även mått dåligt för mitt hår, mina ögonfransar, ögonbryn, min kropp (känt mig tjock), mina förstorade porer, mina finnar, mina ärr och mina bröst. Min lista kan göras hur lång som helst. Mina tankar kring mitt utseende tar upp all min tid, jag sitter på internet flera timmar om dagen och letar efter behandlingar osv. Det känns precis som att en del av mig försvinner sakta men säkert. Jag är inte den person jag va för ett år sen, hon är borta för länge sen. Att jag har haft problem med att kolla mig i speglar har inte kommit nu i samband med finnarna och ärren. Utan jag har varit rädd för min egen spegelbild i många år. Jag har aldrig kunnat sminka mig tillsammans med kompisar innan vi ska ut, pga. att jag varit rädd att se mitt ansikte på ett annat sätt eller hittat nåt nytt fel på mig själv. Det känns som att allt detta som har med mitt utseende att göra kommer förinta mig själv, till hela jag är en defekt.

Som jag skrev tog jag kontakt med en person igår som jag hoppas ska kunna hjälpa mig och svara på mina frågor!

RSS 2.0