Hudvård

Man kan dela upp hudvård och olika behandlingar i 3 olika kategorier. Kosmetisk hudvård, Professionell hudvård och Medicinsk hudvård.

Kosmetisk hudvård är de märken som säljs på varuhus eller i olika kosmetik butiker. De har oftast bara en smörjande effekt och jobbar bara på den yttersta hudytan som vi kallar Stratum Corneum. De innehåller inte speciellt aktiva ingredienser och kanske heller inte de bästa. Man får oftast betala dyrt för en snygg design på burkar med guldlock etc. Anledningen till att vi inte använder dessa på salong eller klinik är att de inte tilltalar oss hudterapeuter som är utbildade inom hudvård.

 

Professionell hudvård hittar man på salonger och kliniker, men ibland även på varuhus. De har ett proffsigare innehållsregister med ämnen som inte täpper till huden. En del av produkterna jobbar ner i Epidermis ( översta hudlagret). Vi märker oftast resultat först efter kanske en månads användning innan huden har vant sig vid innehållet som oftast är från växtriket. Anledningen till att dessa produkter faktiskt också säljs på varuhus hos ibland obemannade diskar är just för att det är ganska snälla mot huden och det sker inga drastiska förändringar på en gång.

 

Medicinsk hudvård hittar man däremot bara på seriösa salonger och kliniker. Produkterna jobbar både i Epidermis och Dermis( som är det mellersta hudlagret) där oftast rynkor, pigment och annat sitter. För att få arbeta med dessa produkter krävs att man ” kan hud” och vet exakt hur man ska hantera dessa. I kategorin medicinsk hudvård hittar vi innehåll som AHA, glycolsyra, BHA, salicylsyra, Retinol som är ett A- vitamin och Kojic acid som har en blekande effekt på pigmentfläckar. Man kan få en viss rodnad i huden vid användning av dessa produkter. Man kan också flagna och känna sig stram, men det är ett tecken på att det verkligen händer något i huden. Dessa produkter sätter igång vår cellförnyelse som med åren blir allt mer långsammare. Det är också viktigt att man får en ordentlig genomgång på hur man använder produkterna och hur händelseförloppet kommer att vara och hur resultatet ska bli.
Vid användning av alla dessa ovanstående produkter är solskydd A och O, inte bara på sommaren utan året om. Solens strålar gör att vi åldras snabbare, det är bevisat.

 

Hudtyper inom medicinsk hudvård:

När vi pratar hudtyper pratar man oftast inte om de olika hudtillstånden som fet,torr, blandhy osv. Utan om hudtyper i Fitzpatrick skalan där vi delar upp huden i hudtyp 1-6.

 

Hudtyp 1: Är en vit, väldigt ljus hud oftast en blond eller rödhårig person med blå eller gröna ögon som alltid bränner sig och aldrig blir brun.


Hudtyp 2: Vit, ljus i huden, blond eller rödhårig med blå, gröna eller hasselnötsbruna ögon som ofta bränner sig men kan bli solbränd vid försiktighet och hög solkyddsfakor.


Hudtyp 3: Vit, ljus kan ha alla ögon och hårfärger, Väldigt vanlig här i norden.Blir lätt solbränd som stiger gradvis.


Hudtyp 4: Mörk brun färg i huden. Typiskt “medelhavs” hud som aldrig bränner sig och blir brun i solen. Ska dock sola med försiktighet.


Hudtyp 5: Väldigt mörk brun. Typisk “mellanöstern” hud som aldrig bränner sig och blir väldigt brun i solen.


Hudtyp 6: Väldigt mörk eller svart hud. Typisk “afrikansk” hud som aldrig bränner sig och blir ännu mörkare i huden i solen.



Kommentarer
Postat av: Cecilia

AHA-syror är bra, kom ihåg att glykolsyra också är en AHA-syra och att salicylsyra är en BHA-syra, i stort sett den enda BHA-syran inom hudvård.

Postat av: Simon

Jag kan rekommendera AHA och BHA peelingarna från bebeautiful.se. Även fläckminskande kräm med kojic acid.

2012-02-07 @ 15:07:47
URL: http://bebeautiful.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Trackback
RSS 2.0