Fakta om acne

 

Varför får man acne?

I samband med att pojkar och flickor kommer i puberteten, så börjar kroppens hormoner att "röra" på sig, samtidigt börjar hudbakterierna att öka på och i huden. Det betyder i praktiken att talgkörtlarna som sitter runt alla små fina hårstrån börjar producera fett (sebum). Talgkörtlarna har till uppgift att smörja hud och hår. Men ofta så brukar talgkörtlarna producera för mycket fett vilket kan leda till en obalans med bakteriebildning både i och runt talgkörtlarna och på hudytan.

Vad är det som gör så ont när man får en finne?

Bakterierna har egna celler som delar sig så att nya finnar bildas, medan andra celler orsakar inflammationer i huden, som gör att huden runt en finne blir ilsket röd och ömmar.

Vad finns det för behandlingar/mediciner att få?

Det som funnits till hands i form av medicinering är i första hand antibiotika. I särskilt svåra fall kan hudläkare föreskriva Roacutan som är en mycket stark medicinering. Alternativ behandling till dessa medicineringar är ljusbehandlingen med PDT (fotodynamisk terapi, omnilux) där den specifika våglängden hämmar bakterier och inflammationer.

Hur lång tid tar det innan min acne försvinner?

Acne är ett komplext problem där många olika faktorer spelar in, t.ex. hormonsvängningar i samband med pubertet, menstration eller stress. Det går dock inte att generalisera detta problem, var människa är unik i sig själv och på grund av detta kan man aldrig säga vilken medicin eller behandling som hjälper i förväg, eller hur lång tid det tar. De som får s k ungdomsacne i 13-årsåldern eller tidigare brukar i regel i 20-årsååldern se att acnen helt lugnat sig.

Vad är vuxenacne?

Vuxenacne kommer i regel långt senare än puberteten, den debuterar ofta i 23-26 års ålder, ibland ännu senare och kan ta mycket lång tid att behandla bort.

Spelar kosten någon roll när man har acne?

Det finns inget enkelt svar på denna fråga, men det finns ingen vetenskaplig dokumentation för att kost har ett samband med acne. I regel känner patienten sig själv så väl att man vet om man är mer känslig mot någon föda.

Kan man ta bort ärr efter acne?

Det finns så många typer av acneärr, en del ärr ser ut som "gropig" hud, andra har mer djupa s k "icepicks", och en tredje sort är mer vita ärr. Generellt kan man säga att de ärr som är av mer gropig karaktär kan man utjämna för att få en mer jämn hud helhetsmässigt, vilket tidigare endast utfördes med s k TCA-peeling, som är en kemisk peeling. Idag har vi också tillgång till laserbehandlingar för att jämna ut huden, vilket är en moderna och effektivare teknik, just för ärr. En del acneärr kan även "fyllas" med Restylaneinjektioner, som ett komplement eller ensamt.

Är de röda märken som syns på huden efter acne ärr?

Ofta är de röda märkena ytliga blodkärl som har vidgat sig där utslagen har suttit, vilka går att behandla bra med IPL-behandling.
Faktan är tagen från sscc.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Trackback
RSS 2.0